Som uppvuxen i Pernå, men med stuga på Skituholmen i Ingå och bosatt på Näverlursvägen i Hesa tycker jag om att använda riktiga ord för riktiga saker. Här är en lista på några viktiga så kallade ”finlandismer”.

 

egnahemshus – så bor vi med Tindra och Tyyne och så ska vi alltid bo.

födiskalas – Jesses födiskalas utan presenter kan inte ha varit så skoj.

marrar – Jag har förstått att VeeDee tycker att Spike marrar. Men i verkligheten är det så att folk generellt sett marrar för mycket, istället för att läsa på om 1948.

vitsord – Spike har berättat att de blev utlovade fina vitsord i franska i gymnasiet i Pargas bara de tog emot en grupp från den kanadensiska skärgården. Hm. När jag fick 60 poäng, alltså ett klockrent L, i lång matematik i studenten var det för att jag förtjänade det bästa vitsordet, och inget annat.

franskisar - mums!

flankstöd – En gång fick jag faktiskt flankstöd av LeAnna, det var när Zeke försade sig och i praktiken avslöjade att han inte läst det finstilta!

tenter – Spike förklarade senare för mig att LeAnna hade strul där borta i Stockholm med Jesse och sina tenter. Jag antar att hon överdramatiserade som vanligt. Men tenter heter det hur som helst.

vessa – Stället jag tvålar till Jesse på, ganska episkt av mig, tycker jag själv.

köckig – LeAnna tycker jag är sådan – det får hon stå för själv. Men uttrycket är fint.

terrass – En cider på terrassen skulle sitta fint, eller hur? Men varför Kaxiga Zaida och Ängsliga Rösten envisas med att rimma på terrass då de satt på terrassen förstår jag inte riktigt.

jasse – LeAnna har problem med det här ordet, men jestas ändå, vem vill inte vara en jasse? Största jassen är nog ändå Sören. Han är en äkta jasse.

ihan sama – Tyyne talar så här och det tycker jag om. Så länge hon förstod charmen med att flytta till Näverlursvägen var allt som det skulle vara.